Torty

Bez nich nie mogą obyć się najważniejsze uroczystości rodzinne i okolicznościowe. Są arystokratami wśród ciast. Ilość i różnorodność tortów wynika z prawie nieograniczonych możliwości stosowania różnych ciast, jako bazy tortu.

Tort czekoladowy

Dodane przez dnia lis 21, 2011 w kategorii Torty | Komentarze są wyłączone

Tort czekoladowy

Łatwy i szybki do przygotowania. Podstawę stanowi biszkopt, a krem czekoladowy w proszku można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Do tego jeszcze tylko dżem wiśniowy i odrobina dekoracji.

Czytaj więcej

Tort Sachera

Dodane przez dnia sie 20, 2011 w kategorii Torty | Komentarze są wyłączone

Tort Sachera

Określany mianem króla deserów został stworzony w XIX wieku przez Franza Sachera, wówczas szesnastoletniego czeladnika. Ten czekoladowy tort przekładany morelową marmoladą znany jest na całym świecie. Prawdziwy tort Sachera można zjeść tylko w jednym miejscu- w hotelu Sacher znajdującym się w centrum Wiednia.

Czytaj więcej

Tort Pischingera

Dodane przez dnia sie 20, 2011 w kategorii Torty | Komentarze są wyłączone

Tort Pischingera

Tort Pischingera to waflowy tort przełożony masą czekoladowo- orzeczową lub migdałowo-czekoladową. Jest specjalnością wiedeńską. Jego twórcą był wiedeński cukiernik Oskar Pischinger, żyjący w XIX wieku. Oryginalna receptura owiana jest "słodką" tajemnicą, od kiedy w 1881 roku Pischinger stworzył smakołyk i nazwał go swoim nazwiskiem.

Czytaj więcej

Tort kawowo-smietankowy

Dodane przez dnia sie 20, 2011 w kategorii Torty | 0 komentarzy

Tort kawowo-smietankowy

Idealnie nadaje się na urodzinowe przyjęcie. Wygląda wspaniale, smakuje też wspaniale i doskonale komponuje się z filiżanką kawy lub szklaneczką whiskey- tort biszkoptowy z kawowo-śmietankowym kremem.

Czytaj więcej